Катар продав 12 САУ PzH 2000 для України, а натомість закупить САУ RCH 155 / Фото

16:00 16.09.2024

У першій половині 2024 року уряд Німеччини схвалив продаж новітніх 155-мм колісних САУ RCH 155 для Катару, який натомість передає 12 PzH 2000 для України.

Про це повідомляє видання BILD, пише Мілітарний.

Проєкт German Aid to Ukraine деталізує, що завдяки даним німецького Міноборони відомо, що 12 катарських PzH 2000 коштують близько 150 мільйонів євро.

Загальний обсяг німецького збройного експорту до Катару в першій половині 2024 року складав близько 100 мільйонів євро, на більшу частину цієї суми припадають RCH 155.

Колісна самохідна артилерійська установка RCH 155 від німецької компанії Krauss-Maffei Wegmann. Фото зі сторінки компанії

Повідомляється, що катарські PzH 2000 будуть доставлені до Німеччини, пройдуть ремонт і тільки після цього відправляться в український арсенал.

Відомо, що парк катарський PzH 2000 складається із 24 бойових машин.

Самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze (PzH) 2000. Фото з відкритих джерел

Крім того, як повідомляє German Aid to Ukraine, Німеччина також викуповувала системи Gepard у Катару, які Емірат закуповував для захисту Чемпіонату світу з футболу.

Країни-партнери України неодноразово використовували й продовжують використовувати подібні схеми обміну озброєння для швидкого забезпечення потреб Сил оборони України.

У березні Мілітарний розповідав, що уряди Франції, Німеччини та Італії також ведуть переговори про повернення накопиченого Катаром, Об’єднаними Арабськими Еміратами та Саудівською Аравією протягом багатьох років озброєння.

Влітку 2023 року повідомлялося, що Сполучені Штати викупили у Йорданії системи протиповітряної оборони Gepard.

В цілому, практика викупу озброєння радянського зразка або сучасніших виробів у країн-експлуатантів й надання їм знижок на закупівлю нового озброєння або його передача – ефективний інструмент швидкого задоволення потреб Сил оборони України.

Закупівля, виробництво і передача озброєння замість викупленого може зайняти роки, а передача старого може відбуватися за лічені місяці.
 

Ще на цю тему