Аукціон з продажу Білгород-Дністровського порту не відбувся

17:00 17.09.2024

Білгород-Дністровський морський порт знову не вдалось продати на черговому аукціоні, який мав відбутися 16 вересня.

Як повідомляе видання «USM» у протоколі аукціону йдеться, що причиною стала відсутність охочих брати участь в торгах.

Стартова ціна за порт була знижена вдвічі – зі 177 млн 972 тис. грн до 88 мільйонів 986 тис. грн. Запланований аукціон не відбувся через відсутність учасників.

Нагадаємо, ексголова Фонду держмайна в ході конференції Grain Ukraine 2024 пообіцяв, що Білгород-Дністровський порт обов’язково віддадуть у приватизацію.

Віталій Коваль зазначив, що Фонд хоче максимізувати ціну на об’єкт завдяки суднозаходам. Однак, суднозаходи до порту залежать не лише від ФДМУ, але й від безпекових факторів, робота з якими наразі триває.

Також нещодавно директорка Білгород-Дністровського порту Оксана Кіктенко розповіла, що українські компанії Нібулон та Ніка-Тера цікавляться приватизацією Білгород-Дністровського порту.

Згодом у Group DF розповіли, що вони не братимуть участь в приватизації Білгород-Дністровського порту.

Як повідомив керівник з корпоративних комунікацій Олег Арестархов, в основних пріоритетах компанії — відновлення діяльності порту «Ніка-Тера».

«Ми дуже добре знаємо, як працює портовий бізнес зсередини, в нас є наш порт «Ніка-Тера», який був зруйнований атаками рф. В наших післявоєнних пріоритетах — відновлення діяльності свого порту. Лише після перезапуску свого активу Група може розглядати придбання інших активів в портовій галузі, це принципово важливо», — зазначив Арестархов.

Він також додав, що є декілька дуже конкретних фінансових та організаційних причин, чому групі цей актив не цікавий.

«Для того, щоб порт вивести на прибуткову роботу, потрібні додаткові колосальні інвестиції. Мова йде насамперед про днопоглиблювальні роботи. Це — мільйони доларів. По-друге, наскільки я знаю, на балансі порту до останнього навіть не було причалів. Причали — це серце та душа порту. Для будь-якого портового бізнесу принципово важливо мати свій вихід на море, а не платити концесію державі. Щоб зацікавити інвесторів, причали мають бути на балансі. По-третє, є проблема розвідного міста до порту, який було розбито окупантами. Це — суттєве логістичне обмеження», — каже Арестархов.

Він зауважив, що у порта є борги по зарплаті. Перезавантаження порту упиратиметься в кадрову проблему, адже фахівців потрібно перекуповувати у конкурентів.

Арестархов також додав, що Білгород-Дністровському порту буде складно конкурувати з глибоководними портами Одеси, куди можуть заходити судна типу Panamax, що своєю чергою впливає на вартість перевалки.

«Все це в комплексі означає, що термін окупності такої інвестиції буде надто великий, щоб за сьогоднішніх умов вкладатись в цей актив», — зауважив він.

Теми:

Ще на цю тему