НАТО має відреагувати на порушення румунського повітряного простору російськими ракетами та дронами – МО Руминії

20:20 18.09.2024

Міністр оборони Румунії Ангел Тилвару середу, 18 вересня, заявив, що НАТО має відреагувати на інциденти, коли російські ракети чи дрони порушують повітряний простір Альянсу.

Про це повідомляє агентство Reuters, пише видання НВ.

Як зазначає агентство, під час зустрічі міністрів оборони НАТО в Бухаресті Тилвар сказав, що вони стурбовані частим порушенням повітряного простору НАТО російськими безпілотниками та ракетами.

«Саме тому необхідна надійна, скоординована відповідь на рівні союзників, а також якнайшвидше впровадження ротаційної протиповітряної оборони та комплексної моделі протиракетної оборони», — заявив міністр оборони Румунії.

Журналісти додають, що заступник міністра оборони Польщі Павел Залевський також зазначив, що на наступній зустрічі міністрів оборони НАТО в жовтні вони мають розглянути питання про знищення таких безпілотників.

9 вересня повідомлялося, що парламент Румунії розгляне законопроєкт, який дасть змогу Збройним силам країни збивати дрони в мирний час.

Видання нагадує, що вночі 25 липня РФ атакувала Україну, застосувавши 38 дронів. У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що ППО збила 25 шахедів. Ще три БПЛА були «локаційно втрачені» після перетину кордону з Румунією.

Того ж дня Міністерство оборони Румунії заявило, що вони знайшли уламки російського безпілотника поблизу села Плауру в Тульчицькому повіті, де оголошували повітряну тривогу. Там додали, що фахівці проводять розслідування на місці для пошуку уламків безпілотників.

20 серпня румунське військове відомство знову повідомило про те, що поблизу села Періправа в повіті Тулча — біля кордону з Україною — було виявлено залишки російського безпілотника.

У ніч на 8 вересня жителів прикордонних з Україною міст Румунії попереджали про небезпеку «падіння об'єктів» на тлі атаки РФ по українських містах. Під час атаки ВПС Румунії піднімали за бойовою тривогою літаки F-16.
 

Ще на цю тему