ЄС допоможе Україні відремонтувати пошкоджені об'єкти генерації, що забезпечить 15% її потреб

20:20 19.09.2024

Євросоюз перед наближенням зими допоможе Україні відремонтувати енергетичні об’єкти, що забезпечують приблизно 15% потреб у споживанні. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це оголосила на брифінгу президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

Вона оголосила план енергетичної допомоги ЄС для України за трьома напрямками, перший з яких – ремонт пошкоджених російськими обстрілами об’єктів. 

ЄС надасть 160 млн євро на енергетичну підтримку України перед зимою
Фон дер Ляєн нагадала, що внаслідок системних обстрілів Росією української енергосистеми знищено приблизно половину всієї генерації, що за масштабами співставно з енергосистемами Латвії, Литви та Естонії разом. 

"Всього Україні на цю зиму потрібно 17 ГВт потужності… 80% українських ТЕС зруйновані, і третина ГЕС. На цьому ми зосередимо наші зусилля з відновлення, з метою відновити 2,5 ГВт генерації на цю зиму. Це приблизно 15% потреб України", – оголосила президентка Єврокомісії.

Вона нагадала, що Україна отримала вже понад 10 тисяч генераторів і трансформаторів через Механізм цивільного захисту ЄС від різних країн, і така допомога продовжить надходити. 

"У Литві поступово розбирають цілу ТЕС і "по шматочках" перевозять в Україну з нашою підтримкою, де знову зберуть її. Це яскравий доказ прагнення країн-членів та ЄС підтримувати Україну", – розповіла фон дер Ляєн. 

Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова розповіла, що для підтримки побитої обстрілами української енергосистеми цієї зими ЄС планує збільшити експорт електроенергії в Україну, а також готує постачання енергообладнання.

За її оцінками, Україну чекає непроста зима, але ситуація не буде катастрофічною. 

Дивіться повне інтерв'ю з Катаріною Матерновою про підготовку до зими, гроші на зброю та вступ до ЄС.

Ще на цю тему