Швецькі десантно-штурмові катери для ЗСУ вже в Румунії: там почнеться підготовка наших моряків - Defense Express

21:00 20.09.2024

Президент Румунії Клаус Йоханніс направив у парламент країни пакет документів, який передбачає надання допомоги Силам оборони України в рамках "Морської коаліції", яку очолює Велика Британія.

Відповідні документи в своє розпорядження отримали автори профільного румунського порталу Defense Romania, пише Defense Express.

З наведених там деталей йдеться про те, що Румунія в цій історії готова надавати широку допомогу в плані навчання українських військових, і заодно виступати майданчиком для співпраці України з іншими державами. 

Якщо детальніше, пише видання, то там мова зокрема про те, що на територію Румунії начебто уже прибули ті десантно-штурмові катери CB90, які Швеція виділила в рамках нового пакету допомоги для України на початку вересня 2024 року, і що разом з цими катерами прибуло 35 осіб шведського персоналу, які мають навчити українських моряків.

Для того, щоб задовольнити запит по цьому сегменту, Румунія для початку дасть доступ шведським інструкторам до інфраструктури військово-морської бази Мангалія та авіабази "Міахел Когелнічану".

Крім того, румунська сторона під час навчання на катери CB90 надаватиме необхідну матеріально-технічну допомогу нашим військовим, і сюди входитиме транспорт, харчування, проживання, необхідне для навчального процесу паливо та інші "можливі елементи матеріально-технічного забезпечення".

Крім того, президент Румунії пропонує не просто схвалити вступ цієї країни до "Морської коаліції" з підтримки України, але й в рамках цього процесу погодити проект по створенню навчального центру на румунській території, який готуватиме моряків та морських піхотинців для Сил оборони України.

Передбачається, що такий навчальний центр функціонуватиме мінімум два роки, його роботу підтримуватиме та оплачуватиме Велика Британія. При цьому Румунія зберігатиме за собою право зупинити функціонування цього центру протягом перших двох років роботи, або уже після завершення цього періоду, якщо вважатиме це за потрібне.

Ще на цю тему