Ердоган закликав США зняти санкції з Туреччини, які перешкоджають оборонним закупівлям

19:20 24.09.2024

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав США скасувати санкції проти країни, які блокують деякі оборонні закупівлі.

Про це повідомило агентство Reuters, передає Європейська правда.

Ердоган заявив, що співпраця в оборонній промисловості "дуже далека" від свого потенціалу через обмеження, які залишаються.

"Для цього слід відмовитися від односторонніх застосувань, таких як додаткові тарифи в металургійному, сталеливарному та алюмінієвому секторах, зонди та санкції CAATSA. Я сподіваюся, що ми перегорнули нову сторінку з проєктом модернізації F-16, і ми очікуємо, що експортні обмеження в цій галузі будуть остаточно зняті", – вважає він.

Як відомо, турецько-американські відносини погіршилися через, серед іншого, придбання Туреччиною російської системи протиракетної оборони С-400 і підтримку США сирійського курдського ополчення, яке Туреччина розглядає як смертельну загрозу.

У 2018 році США призупинили постачання Туреччині винищувачів F-35 й відтоді на складах у США зберігаються шість бойових літаків F-35A, виготовлених для Туреччини, середня вартість одного такого літака становить приблизно $130 млн.

Ще у січні цього року у Пентагоні заявляли, що наразі повернення Туреччини до програми з виробництва винищувачів F-35 не обговорюється.
 

Теми:

Ще на цю тему