Греція і Туреччина обговорюють проведення переговорів щодо демаркації своїх морських зон

12:00 25.09.2024

Греція і Туреччина вивчають, чи можуть вони розпочати переговори щодо демаркації своїх морських зон.

Угода про те, де починаються і закінчуються їхні морські зони, важлива для визначення прав на можливі запаси газу і схеми енергетичної інфраструктури, пише usm.media з посиланням на Reuters.

У вівторок, 24 вересня, прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс і президент Туреччини Тайіп Ердоган зустрілися на полях щорічної Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку й обговорили двосторонні зв’язки.

«Обидва лідери доручили міністрам закордонних справ вивчити, чи є сприятливі умови для початку переговорів про демаркацію континентального шельфу та виключної економічної зони», – заявив міністр закордонних справ Греції Георгіос Герапетрітіс.

Важливо додати, що країни роками не могли вирішити цілий ряд питань – від повітряного простору до морської юрисдикції в східному Середземномор’ї й етнічно розділеного Кіпру.

В останні роки напруженість зменшилася, і обидві країни торік домовилися перезавантажити свої відносини, пообіцявши тримати відкритими канали зв’язку і працювати над питаннями, які їх роз’єднували.

Зазначається, міністри закордонних справ двох країн розпочнуть підготовку до зустрічі на високому рівні, яка відбудеться в Анкарі в січні.
 

Теми:

Ще на цю тему