Росія очікує на перешкоди судноплавству у Балтійському морі

12:30 28.09.2024

Росія поскаржилася на західні країни, які ускладнили транзит до Калінінграда та намагаються заважати російському судноплавству у Балтійському морі.

Голова російської морської колегії Микола Патрушев розповів, що країни Заходу нібито намагаються ізолювати Калінінградську область, пише Мілітарний.

«З метою ізоляції Калінінградської області, порушення транспортного сполучення з основною територією Росії країни Заходу йдуть на максимальне ускладнення вантажно-пасажирського транзиту до Калінінграда», — розповів Патрушев.

Також Патрушев поскаржився на те, що Захід прагне змінити статус Балтійського моря та обмежити рух російського флоту у цьому регіоні.

«Після того, як Фінляндія та Швеція увійшли до НАТО, стало помітним бажання змінити статус Балтійського моря та переглянути існуючі правові норми, що стосуються морських просторів та проток, що використовуються для міжнародного судноплавства. Розробляються плани щодо заборони руху російських суден у Балтійському морі », — розповів Патрушев.

Патрушев додав, що російські кораблі нібито відключаються від супутникового зв’язку.

Він повідомив, що наразі перевезення необхідних для життєдіяльності та економіки Калінінграда вантажів сухопутним маршрутом обмежене щодо 80% товарної номенклатури.

За його словами, основну частину автомобільного та залізничного вантажопотоку в Калінінградському напрямку довелося переорієнтувати на морські маршрути.

«Також проводиться робота з переорієнтації дизельного палива, цементу, щебеню та інших вантажів на спеціалізований танкерний флот, балкери та суховантажні машини», — заявив він.

Діюча поромна лінія Балтійськ — Усть-Луга зараз є єдиною транспортною артерією, що дозволяє транспортувати вантажі до Калінінграда поза сухопутними територіями.

Маршрут проходження поромів «Усть-Луга — Балтійськ» в обхід країн Балтії

З метою збільшення обсягів перевезень, необхідних для Калінінградської області, у РФ ухвалили рішення про будівництво двох автомобільно-залізничних поромів. Будувати їх будуть на виробничих потужностях суднобудівного комплексу «Звезда». Заплановані терміни завершення робіт – 2028 рік

Нагадаємо, у травні Командувач Збройних сил Естонії запропонував готуватися до можливої блокади Балтійського моря.
 

Ще на цю тему