В Україні заочно засудили суддю з Криму, який переслідував кримськотатарських активістів

13:00 30.09.2024

Дніпровський районний суд Києва заочно засудив колишнього суддю Джанкойського міськрайонного суду окупованого Криму до 13 років ув'язнення за державну зраду.

Про це свідчить оприлюднений вирок суду. Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, йдеться про 48-річного Едуарда Пікулу.

Суд встановив, що Пікула обіймав з 2009 року посаду судді Джанкойського міськрайонного суду АР Крим. Після анексії Криму Російською Федерацією Пікула зламав присягу і 13 листопада 2014 року очолив створений РФ Джанкойський районний суд.

Українські слідчі задокументували винесення незаконних вироків Едуардом Пікулою чотирьом кримськотатарським активістам у травні 2014 року.

Суд визнав Пікулу винним у державній зраді за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України в редакції від 8 квітня 2014 року. Вирок – 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності та воєнні злочини, порушував права людини та вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.
 

Ще на цю тему