За примусове отримання російського паспорта на ТОТ відповідальності не буде – Мін’юст

14:00 30.09.2024

Громадяни, які на тимчасово окупованих територіях отримали російський паспорт примусово, не нестимуть за це відповідальності.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції, пише Бізнес Цензор.

"Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору – практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях, що є одним із доказів порушення прав громадян.

"Особи, які вчинили суспільно небезпечне діяння з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності. Стаття 40 Кримінального кодексу України, за умови наявності доказів застосування психічного примусу, забезпечує їм повний правовий захист у судовому порядку", – наголосили в Мін’юсті.

Такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій. Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права.

"Відповідальність за діяння, вчинені під примусом або внаслідок страху за своє життя, не може бути рівнозначною відповідальності за дії або бездіяльність тих, хто свідомо підтримує ворога", – підкреслили у міністерстві.

Як повідомлялося, із 2014 року Росія видала на тимчасово окупованій території України понад 4 мільйони паспортів.
 

Ще на цю тему