ВМС Греції посилилися новим фрегатом від Naval Group / Відео

18:20 30.09.2024

У Греції закінчили будівництво другого фрегату класу FDI HN. Загалом планується три таких корабля з можливістю будівництва четвертого.

На верфі французької компанії Naval Group пустили на воду багатоцільовий фрегат Nearchos класу FDI HN для ВМС Греції. Про це повідомляє «Мілітарний». 

Корабель отримав назву Nearchos. Він є другим у серії багатоцільових фрегатів. Головний корабель серії, Kimon, наразі проходить швартовні випробування та готується до перших ходових тестів. Третій фрегат, Formion, завершив етап складання корпусу в серпні, причому один із його блоків був виготовлений на грецькому заводі Salamis Shipyards.

Фрегат Nearchos буде оснащений сучасними системами, зокрема багатофункціональною РЛС Sea Fire від компанії Thales. Інтегрована щогла з датчиками забезпечить круговий огляд на 360 градусів. FDI також стане першим фрегатом, що має вбудований захист від кіберзагроз завдяки двом центрам обробки даних, де розміщуватимуться корабельні додатки.

Озброєння фрегата включатиме 76-мм артилерійську установку, 8 протикорабельних ракет MM40 BLOCK 3C, 4 торпедних апарати з торпедами MU90, 32 зенітні ракети Aster-15/30, ракети RAM та систему пуску хибних цілей CANTO.

Контракт на постачання трьох багатоцільових фрегатів FDI HN парламент Греції схвалив ще у лютому 2022 року. Загальна вартість кораблів сягає 3 мільярди євро. Угода також передбачає можливість придбання четвертого фрегата і включає підтримку кораблів під час експлуатації. Згідно з планом, фрегати передадуть на озброєння ВМС Греції у 2025-2026 роках.

Довідка: фрегати класу FDI розроблені як багатоцільові кораблі середнього типу з водотоннажністю 4250 тонн, що доповнять у складі ВМС Франції фрегати класу FREMM та корвети класу Gowind. Довжина фрегата становить 121,6 метра, ширина — 17,7 метра, максимальна швидкість — 27 вузлів, дальність плавання — 5000 миль, автономність — до 45 діб. Екіпаж корабля складається зі 125 осіб, із можливістю розміщення ще 28 осіб.

Ще на цю тему