Новий генсек НАТО прибув до Києва

16:20 03.10.2024

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте прибув до Києва. Під час спільної пресконференції із Президентом Володимиром Зеленським він запевнив, що з нетерпінням чекає на день, коли Україна стане членом Альянсу.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

Це перший його закордонний візит Марка Рютте на посаді генсека Альянсу.


«Як новий генеральний секретар НАТО, для мене пріоритет і привілей просувати вперед підтримку, працюючи з вами, забезпечуючи, щоби Україна перемогла», – сказав він, вказавши пріоритетом також збільшення оборонного виробництва з метою для України та заповнення власних запасів країн-членів.

Новий генсек НАТО додав, що обговорював із українською стороною всі сфери, де Україні потрібна підтримка, і способи, як НАТО її може надати.


«Україна близька до НАТО як ніколи, і ми будемо продовжувати йти цим шляхом, поки ви не станете членом нашого Альянсу. Я з нетерпінням очікую на цей день. Пане Президенте, НАТО стоїть на боці України заради вашої безпеки і нашої», – підкреслив Рютте.

На його думку, комплексний пакет допомоги НАТО, створення командного центру, тренування, фінансові зобовʼязання та двосторонні безпекові угоди з країнами-членами – це рішення, які означають, що Україна щодня стає сильніше, більш взаємосумісною з НАТО і як ніколи готовою до приєднання до Альянсу.

«Це, по суті, будує міст до членства НАТО. Я думаю, що настане день, коли Україна стане повноцінним членом НАТО. Дозвольте мені додати, що якщо хтось думає інакше, то Росія з цього приводу не має жодного права голосу чи права вето», – підсумував новий генсек.


Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня у брюссельській штаб-квартирі НАТО відбулася церемонія передання повноважень від генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до нового очільника Альянсу – колишнього прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте наголосив на важливості підтримки України міжнародними партнерами та відзначив, що наразі ситуація на полі бою складна.

Ще на цю тему