У США заблокували 41 інтернет-домен, пов’язаний із російською розвідкою

14:40 04.10.2024

Міністерство юстиції США оголосило у четвер про арешт 41 інтернет-домена, який використовувався агентами російської розвідки та її поплічниками для здійснення комп’ютерного шахрайства і зловживань у країні.

Про це йдеться у пресрелізі на сайті Мін’юсту США, передає Укрінформ.

«Російський уряд використовував цю схему для крадіжки конфіденційної інформації американців, застосовуючи, здавалося б, легальні електронні поштові скриньки, щоб обманом змусити жертв розкрити свої облікові дані», – сказала заступниця генерального прокурора Ліза Монако.

Зазначається, що вилучені домени використовувалися хакерами та злочинними сервісами з Callisto Group – оперативного підрозділу 18-го центру ФСБ РФ. Зловмисники використовували домени у межах «триваючої та складної фішинг-кампанії», щоб отримувати доступ до комп’ютерів та електронних поштових скриньок уряду США та інших жертв, а також викрадення звідти цінної інформації.

Згідно із пресрелізом, жертвами дій хакерів Callisto Group були американські компанії, колишні співробітники Розвідувального співтовариства США, співробітники Міноборони і Державного департаменту США, американські військово-оборонні підрядники та співробітники Міненергетики США.

У Мін’юсті поінформували, що компанія Microsoft, у співпраці з якою діяло відомство, подала цивільний позов з метою арешту 66 інтернет-доменів, які також використовували хакери Callisto Group, яку компанія називає Star Blizzard.

За даними Microsoft, у період із січня 2023 року до серпня 2024 року Star Blizzard атакувала понад 30 організацій громадського суспільства, серед яких журналісти, аналітичні центри і неурядові організації. Кінцевою метою злочинців було викрадення конфіденційної інформації та втручання у діяльність жертв за допомогою фішингових кампаній.

Наприкінці червня Microsoft повідомила більше як десять державних установ і державних університетів Техасу про те, що фінансовані Росією хакери отримали доступ до електронного листування між ними та компанією.
 

Ще на цю тему