В американському університеті відбулась виставка про культуру та мистецтво кримських татар

16:20 04.10.2024

В американському Університеті Пердью відбулася виставка «Спадщина Криму: кримські татари у шедеврах живопису».

Про це повідомляє її організатор Crimean Tatar Foundation USA, пише Крим Реалії.

У межах заходу, що проходив у John Martinson Honor College, відвідувачі побачили процес створення традиційного візерунка «Орнек», спробували кримськотатарську каву та печиво «Курабіє», а також послухали лекцію українських учених про геноцид та примусове виселення корінного народу Криму в 1944 році.

«Ми мали на меті створити живу, дихаючу виставку культури, яка протягом століть була невід’ємною частиною історії Криму», — кажуть куратори виставки Зера та Зарема Мустафаєви, українські дослідники з Університету Пердью та президенти Crimean Tatar Foundation USA.

Також під час виставки відбувся показ фільму «Хайтарма» (перша художня картина про депортацію кримських татар). Як зазначили організатори, ця стрічка є потужним мистецьким роздумом над історичною травмою народу.

«Поєднання художньої виставки, кінопоказу, академічної лекції та традиційної кухні створило справді багатогранний підхід до розуміння культури та історії кримських татар. Це не просто виставка, це повноцінний освітній досвід, який дозволяє відвідувачам побачити зв’язок між минулим і сучасним, між мистецтвом, історією та повсякденним життям», — зазначив професор філософії Університету Пердью Стейсі Коннотон.
 

Ще на цю тему