Україна купила 12 французьких САУ, контракт вже підписано

15:00 05.10.2024

Сили оборони України посилять додатковими САУ CAESAR, які ефективно показали себе на полі бою в руках наших військових

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню на своєму акаунті у соцмережі X (раніше Twitter) повідомив, що було укладено контракт на постачання 12 самохідних артилерійських установок CAESAR для наших Сил оборони, які були закуплені за кошти України. Угода була підписана під час проведення промислового форуму.


Лекорню у своєму дописі наголосив, що "збільшення виробничих потужностей нашого ОПК дає змогу підтримувати Україну", ймовірно передусім йдеться про зростання темпів виробництва САУ CAESAR. Так, нагадаємо, що раніше у квітні цього року він розповідав про те, що темпи виробництва CAESAR зросли з двох до шести машин на місяць з лютого 2022 року, і в планах вийти на 12 одиниць на місяць. Ймовірно, з квітня темпи виробництва могли зрости ще на декілька машин або й більше.

Як повідомляв Лекорню у січні, станом на початок року Сили оборони України мали у своєму активі 49 САУ CAESAR, з них 30 від Франції і 19 від Данії (без урахування втрачених машин), і тоді ж французький міністр збройних сил оголосив про запуск так званої "артилерійської коаліції", у планах якої поставити Україні 78 САУ CAESAR, тоді ж відзначалося, що у рамках ініціативи безпосередньо Україна власним коштом вже замовила шість машин.


САУ CAESAR в строю ЗСУ, фото - АрміяInform

Тут же можна згадати, що у рамках цієї ініціативи 5 млн євро на закупівлю однієї САУ виділив Люксембург - це найменша країна-член НАТО, яка, втім, у 2022 році виділила Україні оборонної допомоги на 16% від свого оборонного бюджету.

Зрештою, у контексті САУ CAESAR варто згадати, що виробник цих машин, конгломерат KNDS (об’єднання німецького Krauss-Maffei Wegmann та французького Nexter) нещодавно офіційно оголосив про відкриття свого підрозділу в Україні, який зокрема буде займатися й ремонтом цих САУ. Крім того, у планах виробництво запасних частин до їхньої техніки, і також 155-мм артилерійських боєприпасів.

Також нагадаємо, що паралельно із закупівлею САУ за кордоном, Україна активно працює над нарощенням виробництва власних 155-мм артилерійських систем - так, раніше повідомлялося, що темпи виробництва САУ 2С22 "Богдана" сьогодні становлять 15-20 машин на місяць. А нещодавно був представлений перший зразок буксированого варіанту "Богдана-Б".

Ще на цю тему