СБУ затримала проросійського тіктокера, який заперечував окупацію Криму та пропонував «заохочувати» ухилянтів  нагородами.

17:20 11.10.2024

СБУ затримала проросійського тіктокера, який заперечував окупацію Криму та пропонував «заохочувати» ухилянтів нагородами, повідомляє Головне управління СБУ в АР Крим У Фейсбуці.

Служба безпеки викрила київського блогера, який підтримував агресивну політику росії та виправдовував тимчасову окупацію частини території України. 

Зловмисником виявився 35-річний кур'єр однієї зі служб доставок.
За даними слідства, фігурант записував провокативні відеоролики, в яких намагався «відбілити» агресивні дії ворога.
Зокрема, називав захоплення збройними силами рф частини території України – «комфортною окупацією».

Зловмисник масово поширював заклики ухилятися від мобілізації та намагався дискредитувати працівників ТЦК.
А також пропонував нагороджувати ухилянтів медалями й грамотами.

Крім того, фігурант закликав до насильницького захоплення влади в Україні та поширював фейки про військово-політичне керівництво нашої держави.

Для розповсюдження деструктивного контенту фігурант використовував кілька персональних акаунтів у мережі «Тікток», загальна «аудиторія» яких становить понад 100 тисяч користувачів.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 3 ст. 109 (розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни державної влади, з використанням засобів масової інформації);

- ч. 3 ст. 436-2 (заперечення тимчасової окупації частини території України, з використанням засобів масової інформації).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.
Розслідування проводили співробітники СБ України в АР Крим за оперативним супроводженням ДКІБ СБ України та процесуальним керівництвом Прокуратури в АР Крим та м. Севастополі.

 

Ще на цю тему