НАТО розпочало щорічні навчання з ядерного стримування Steadfast Noon

13:20 14.10.2024

У понеділок, 14 жовтня, НАТО розпочало свої щорічні двотижневі ядерні навчання "Steadfast Noon", в яких залучені понад 60 літаків. Вони здійснюють тренувальні польоти над Західною Європою.

Як передає Цензор.НЕТ, про це йдеться у пресрелізі Північноатлантичного Альянсу.

Зазначається, у навчаннях беруть участь близько 2000 військовослужбовців з 8 авіабаз 13 країн-членів Альянсу.

"Ядерне стримування є наріжним каменем безпеки членів Альянсу. Steadfast Noon - це важливе випробування ядерних сил і засобів стримування Альянсу, яке надсилає чіткий сигнал будь-якому супротивникові про те, що НАТО захищатиме й оборонятиме усіх членів Альянсу", заявив генсек НАТО Марк Рютте.

Мета навчань – перевірка ефективності та готовності ядерних сил стримування НАТО.

"У Steadfast Noon задіяні різні типи літаків, включаючи винищувачі, здатні нести ядерні боєголовки, але без застосування бойових озброєнь, бомбардувальники, винищувачі супроводу, літаки-заправники й літаки, здатні вести розвідку і радіоелектронну боротьбу", - йдеться у заяві. 

Основні польоти відбуватимуться над Бельгією та Нідерландами, а також у повітряному просторі над Данією, Великою Британією та Північним морем.

Зокрема, цього року вперше до навчань долучаться нідерландські винищувачі F-35A.

Декларація Вашингтонського саміту НАТО чітко визначає, що "фундаментальною метою ядерних сил і засобів НАТО є збереження миру, запобігання примусу і стримування агресії", і заявляє, що "доки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом", додали у НАТО.
 

Ще на цю тему