У Молдові до офісу партії–агента Кремля приїхав спецназ

16:00 16.10.2024

Вранці 16 жовтня біля офісу передвиборчого блоку "Перемога" у місті Бєльці помітили спецназ, у поліції підтвердили, що там ведуться слідчі дії.

Про це повідомляє Newsmaker, пише Європейська правда.

Вранці у середу поблизу офісу партійного блоку "Перемога", ключову роль у якому відіграє партія олігарха Ілана Шора, помітили п’ять автобусів спецназу. 

За даними ЗМІ, спецпризначенці прибули для обшуків, ініційованих прокуратурою та національним інспекторатом розслідувань у зв’язку з можливою підготовкою фальсифікацій на президентських виборах та референдумі 20 жовтня.

Згодом речниця поліції Діана Фетко підтвердила, що у Бєльцях ведуться обшуки у рамках слідчих дій, а детальнішу інформацію повідомлять згодом. 

Виборчий блок "Перемога" заснували у Москві в квітні 2024 року п’ять партій, пов’язаних з олігархом-втікачем Іланом Шором: партія його імені "Шор" (яка у Молдові оголошена незаконною), її копія "Шанс", "Відродження", "Альтернативна сила порятунку Молдови" і Victorie ("Перемога").

У серпні ЦВК відмовила блоку у реєстрації, посилаючись на те, що назва об’єднання співзвучна з назвою однієї з партій-членів, а також на членство у ньому забороненої "Шор". 

Перед цим у Бєльцях пройшли обшуки в офісі та помешканнях осіб, пов'язаних з партією "Відродження" – у справі про підкуп виборців і незаконне фінансування партій.

У неділю на низці провідних телеканалів показали журналістське розслідування про те, як політсила Шора підкуповує виборців для участі у своїх заходах та агітаційній роботі і виплачує їм гонорари російськими грошима. 

Минулого тижня у Молдові оголосили про затримання трьох підозрюваних після понад сотні обшуків у осіб, пов’язаних з партією олігарха Ілана Шора, у справі щодо незаконного фінансування партій та підкупу виборців.

Нагадаємо, вже найближчої неділі – 20 жовтня – у Молдові одночасно пройдуть президентські вибори та голосування на референдумі щодо вступу у ЄС.
 

Ще на цю тему