Лідери ЄС підтримали пропозицію Польщі щодо відмови у наданні притулку мігрантам з Росії та Білорусі

11:40 18.10.2024

Лідери ЄС у четвер 17 жовтня підтримали пропозицію прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска тимчасово заборонити надання притулку для тих, хто прибуває з Росії чи Білорусі, попередивши Москву не використовувати потоки мігрантів в якості зброї для дестабілізації європейських країн.

Про це пише ZN.ua з посиланням на Politico.

«Росії та Білорусі чи будь-якій іншій країні не можна дозволити зловживати нашими цінностями, включаючи право на притулок, і підривати нашу демократію», — йдеться у заяві 27 лідерів Європейського Союзу після зустрічі в Брюсселі.

Ця заява стала перемогою для Туска, який минулого тижня оголосив, що Польща тимчасово призупинить надання притулку мігрантам, які прямують до його країни через кордон із Білоруссю. Наплив, за його словами, був організований Росією в рамках тактики гібридної війни, спрямованої на дестабілізацію Польщі.

«Виняткові ситуації вимагають відповідних заходів», — йдеться в заяві.

Туск хотів, щоб ЄС підтримав ідею про те, що країна може посилатися на міркування безпеки як виправдання для призупинення надання притулку — і він це отримав.

«Я щойно повернувся із зустрічі з усіма найважливішими лідерами, і те, чого я хотів досягти, я досяг», — сказав Туск журналістам.

За словами джерела видання у дипломатичних колах ЄС, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен похвалила дискусію між лідерами як «нарешті більш реалістичну та чесну, коли йдеться про мігрантів та шукачів притулку».

«Нам потрібна стратегічна дискусія», — сказала Фредеріксен.

Інший дипломат додав, що переговори були «досить хорошими» і «не такими розбіжними» — на відміну від суперечливих попередніх зустрічей щодо міграції.

Відображаючи більш жорсткий тон щодо міграції з боку лідерів ЄС після сплеску підтримки правих партій, підсумкова заява також закликала до «рішучих дій на всіх рівнях для сприяння, збільшення та прискорення повернення з Європейського Союзу, використовуючи всі відповідні політики ЄС, важелі та інструменти, включаючи дипломатію, розвиток, торгівлю та візи».

Обидва співрозмовники заявили, що Європейська комісія попрацює над законодавством, яке полегшить депортацію з союзу, створить правову базу для створення спеціальних центрів за межами його кордонів і дозволить країнам посилатися на міркування безпеки для закриття своїх зовнішніх кордонів.

Тим не менш, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зіткнулася з гострими питаннями щодо законності та здійсненності запропонованих рішень.

«Ви повинні чітко усвідомлювати, що у вас є державний актор, [який] проводить гібридну атаку проти країни», — сказала вона, коли її запитали, як Комісія може розробити правила щодо призупинення прав на притулок.

У квітні депутати Європейського парламенту схвалили новий Пакт про міграцію та надання притулку. Загалом Європейський парламент прийняв десять законодавчих актів для реформування європейської міграційної політики та політики притулку, узгодженої з державами-членами ЄС.
 

Ще на цю тему