Нідерланди замовили шість нових САУ DITA для України

17:20 18.10.2024

Нідерланди замовили у Чехії 6 нових 155 мм самохідних гаубиць (САУ) DITA для України.

Про це повідомляється на вебсайті Міністерства оборони Нідерландів, пише Мілітарний.

Міністр оборони Нідерландів повідомив про нову допомогу для України під час зустрічі міністрів оборони НАТО у Брюсселі.

Окрім повідомлення про замовлення нових 6 САУ, міністр також розповів що попередні 9 замовлених САУ DITA вже були передані Україні цього літа.

«Україна має величезну потребу в зброї та боєприпасах. Росія перекидає величезну кількість особового складу на поле бою. Ми повинні продовжувати допомагати Україні захищати себе. Тому разом з Чеською Республікою і Данією ми наполегливо працюємо над тим, щоб доставити броньовані гаубиці і боєприпаси в наступному році», – повідомив міністр оборони Рубен Брекельманс.

Про перше замовлення 9 САУ DITA для України стало відомо у лютому 2024 року.

Ця САУ виробництва чеської компанії Excalibur Army, використовує 155 мм снаряди та має дальність стрільби до 39 км. Вона розроблена на оригінальній чехословацькій концепції гаубиць Dana vz.77, побудованих на шасі вантажного автомобіля Tatra.

Шляхом високого рівня автоматизації DITA має високу скорострільність лише з двома членами екіпажу – водієм та командиром, боєкомплект САУ становить 40 снарядів.

САУ має сучасну бортову систему управління, можливість швидкого розгортання на бойових позиціях, згортання з них та гарну прохідність.

У концепції використовується повністю автономна надбудова. Комфорт та безпеку екіпажу гарантує кабіна із захистом рівня 1 стандарту STANG 4569.

З лівого боку у надбудові є місце для аварійних ситуацій, яке за бажанням також може бути використане для перевезення третього члена екіпажу. Це місце може використовуватися в разі аварії чи регулювання обладнання.

Також в аварійній ситуації можливе ручне наведення і заряджання гармати, а також прицілювання за допомогою механічної панорами, встановленої на цьому робочому місці оператора.
 

Ще на цю тему