Росія транспортує скраплений газ із підсанкційного заводу через підставні компанії – Bloomberg

18:10 18.10.2024

Росія використовує мережу підставних компаній, що тягнеться від ОАЕ до Китаю, щоб транспортувати газ із заводу "Арктик СПГ-2", на який минулого року США ввели санкції.

Про це пише Бізнес.Цензор з посиланням на Bloomberg.

Як повідомляється, нещодавно створена в Дубаї компанії придбала три танкери зі скрапленим природним газом, що, здається, є черговою спробою Росії обійти західні санкції.

Фіктивні компанії, що базуються в Дубаї, часто використовуються для закупівлі танкерів, приховуючи їхню кінцеву власність і управління від західної влади. Характерною рисою суден тіньового флоту є непрозора структура власності.

За даними глобальної бази даних судноплавства Equasis, у вересні управління кораблями "Великий Новгород", "Псков" і "Лаперуз", які раніше перебували під управлінням Росії, було передано компанії під назвою Matias Ship Management.

Юридична адреса компанії Matias Ship Management – це спільне офісне приміщення в готелі Meydan, там же, де розташована ще одна дубайська фірма – Nur Global Shipping, яку підозрюють у допомозі Росії збирати судна тіньового флоту.

Готель розташований у зоні вільної торгівлі, яку раніше критикували США та деякі місцеві чиновники за непрозорість.

Matias Ship Management не має веб-сайту, зареєстрованої електронної пошти чи номера телефону.

За даними Equasis, "Великий Новгород", "Псков" і "Лаперуз" раніше управлялися російськими ПАТ "Газпром" або ПАТ "Совкомфлот".

Два судна тепер належать компаніям з тією ж адресою, що й Matias Ship Management, яка, як показує бізнес-база даних ОАЕ, була створена в серпні.

"Псков" належить компанії "Нефрит Шипінг Інк", показує Equasis. Його адреса – 103, Sham Peng Tong Plaza на Сейшельських островах – зазвичай використовується для підставних компаній, повідомляє Global Witness у звіті 2012 року.

Усі три судна раніше перевозили газ із меншого російського експортного СПГ-заводу "Портовая", що на узбережжі Балтійського моря, на який Захід ще не накладав санкцій.

Напередодні стало відомо, що Велика Британія ввела санкції проти 22 російських танкерів. Це найбільший пакет обмежень проти "тіньового флоту" президента РФ Владіміра Путіна.

Як повідомлялося, раніше було виявлено щонайменше дев'ять випадків, коли судна "тіньового флоту" Росії залишали розливи нафти у світових водах, починаючи з 2021 року.

До того російський "Лукойл" закупив для тіньового флоту 25 старих танкерів через 74-річного британського бухгалтера.

Наприкінці серпня повідомлялося, що Росія почала використовувати у своєму тіньовому флоті найбільше в світі плавуче сховище скрапленого природного газу Saam FSU.

У середині липня стало відомо, що раніше невідомі компанії, ймовірно, повʼязані з Росією, почали накопичувати десятки суден, здатних перевозити скраплений природний газ, що може означати розширення російського "тіньового флоту" танкерів.

У жовтні повідомлялося, що Росія збільшила обсяги свого тіньового флоту нафтових танкерів майже на 70% у порівнянні з минулим роком, незважаючи на обмеження проти страховиків і судноплавних компаній, що дозволило Москві обійти західні санкції. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему