ООН вимагає від Росії підтвердити смерть української журналістки Рощиної у російському полоні

09:00 24.10.2024

Управління Верховного комісара ООН з прав людини закликало російську владу надати підтвердження повідомлень про смерть української журналістки Вікторії Рощиної, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території України, під час висвітлення життя людей в умовах російській окупації.

Про це йдеться у заяві ООН, пише Українська правда.

Деталі: Рощина була свавільно затримана російськими військами в окупованому Росією Мелітополі Запорізької області без суду і слідства та без пред'явлення звинувачень, після чого її депортували в Росію. 

Рощина – лауреатка премії "За мужність у журналістиці" Міжнародного жіночого медіафонду за 2022 рік, відома своїми незалежними журналістськими матеріалами про війну Росії проти України.

За даними правозахисників, востаннє Рощину бачили 8 вересня 2024 року в слідчому ізоляторі №2 Таганрога Ростовської області РФ. Однак відтоді її місцеперебування залишається невідомим. 

10 жовтня 2024 року батько Вікторії отримав лист із Міністерства оборони Росії, у якому без жодних документальних підтверджень зазначалося, що вона померла в полоні 19 вересня 2024 року. Жодних деталей щодо обставин чи причин її смерті не було надано.

"У разі підтвердження її смерті ми закликаємо негайно повернути її тіло на батьківщину, для проведення незалежного розслідування причин і обставин її смерті, включно з незалежним розтином. Якщо смерть підтвердиться, російська влада нестиме відповідальність за довільне позбавлення життя в умовах державного ув'язнення", - йдеться у заяві.

Довідково: СІЗО №2 в Таганрозі відомий катуваннями ув'язнених. Ті кому вдалося звільнилися звідти, розповідають про страшні тортури електрошоком, жорстокі побиття, зґвалтування, сексуальне насильство і відмову в наданні необхідної медичної допомоги.

"Таганрог відомий як одне з найбільш жорстоких місць утримання для українців на території РФ. Його називають пеклом на землі. Там усі, з кого хочуть зробити злочинців, зізнаються у злочинах – оговорюють себе. Потім їх переводять у Ростов та судять", – розповідає виконавча директорка громадської організації "Медійна ініціатива за права людини" Тетяна Катриченко.
 

Ще на цю тему