Казахстан відмовляється допомагати Росії обходити санкції

15:00 24.10.2024

Влада Казахстану виступає проти того, щоб Росія використовувала територію країни для обходу міжнародних санкцій.

Про це заявив заступник глави МЗС республіки Роман Василенко, пише Економічна правда з посиланням на російське видання The Moscow Times.

"Казахстан не вводив санкції проти Росії, і Казахстан не приєднався до санкцій проти Росії. Водночас ми не хочемо, щоб нашу територію використовували для обходу санкцій", - сказав Василенко в інтерв'ю польському агентству РАР (цитата за ТАСС).

За його словами, позиція Астани "відома і зрозуміла" всім зацікавленим сторонам, і до неї з розумінням ставляться як у Росії, так і на Заході. 

Василенко підкреслив, що вживають усіх необхідних заходів для того, щоб обходу санкцій не відбувалося, оскільки республіка "не бажає введення вторинних санкцій". Він також зазначив, що у двосторонніх відносинах між Астаною і Москвою "проблем немає", але існують "різні питання", оскільки самі по собі відносини двох сусідніх держав "дуже різноманітні".

Раніше заступник прем'єр-міністра Казахстану Серік Жумангарін говорив, що Астана не підтримує антиросійські санкції, але дотримується їх, "тому що це вигідно з економічної точки зору". "У нас невелика економіка, природно, санкційного тиску ми не витримаємо", - пояснював Жумангарін.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Теми:

Ще на цю тему