Окупанти тримають в ув'язенні 20 кримських журналістів – правозахисники

17:20 24.10.2024

Двадцять кримських журналістів перебувають у російському ув'язненні за свою професійну діяльність. 

У багатьох випадках ув'язнені журналісти зазнають тортур, їм також часто відмовляють у наданні медичної допомоги, як це відбувається із громадянськими журналістами Іриною Данилович та Аметом Сулеймановим. Про це заявила представниця Центру захисту прав людини Zmina Вікторія Нестеренко на пресконференції перед стартом Третього парламентського саміту «Кримська платформа», повідомляє Крим.Реалії.

За її інформацією, на сьогоднішній день ситуація для позбавлених волі кримських журналістів залишається важкою, оскільки за весь час від початку повномасштабного вторгнення Україна змогла звільнити лише двох кримських політв'язнів. У зв'язку з цим Вікторія Нестеренко закликала журналістів виявляти солідарність до кримських колег в ув'язненні.

Також вона зазначила, що російська влада широко переслідує жителів Криму за те, що вони пишуть правду про війну або воєнні злочини російської армії. За даними правозахисниці, з початку повномасштабної агресії було зафіксовано щонайменше 15 судових процесів проти журналістів за такі порушення. Як приклади вона навела переслідування громадянської журналістки Лутфіє Зудієвої та незалежної кримськотатарської газети «Qırım».

Раніше голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник на пресконференції напередодні Третього парламентського саміту «Кримська платформа» повідомила, що з анексії Криму РФ розвивала систему кримінальних політичних переслідувань проти журналістів.

За її інформацією найчастіше використовуються звинувачення у тероризмі, шпигунстві чи зберіганні зброї. Як приклад вона навела справу журналіста-фрилансера Крим.Реалії (проект Радіо Свобода) Владислава Єсипенка, в машину якого ФСБ підклало гранату, і це спричинило фабрикацію кримінальної справи стосовно нього.

Владислав Єсипенко – український журналіст, фрилансер Крим.Реалії. До арешту висвітлював соціальну та екологічну проблематику, проводив опитування кримчан.

10 березня 2021 року в Криму затримали фрилансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка. Росія звинуватила його у «зв'язках з українськими спецслужбами» та «зберіганні й перевезенні боєприпасів».

Чоловіка засудили до 5 років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Російське обвинувачення вимагало для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

Сам Єсипенко стверджує, що російські силовики його катували, зокрема електрикою, домагаючись свідчень.

У Міністерстві закордонних справ України назвали «політично мотивованим» винесений Єсипенку вирок.

Держдепартамент США також засудив вирок Єсипенку, назвавши його «ще одним прикладом зловживань російської окупаційної влади у Криму».

На початку травня менеджерка проєкту Центр прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко повідомляла, що за 2022 і 2023 рік зафіксовано 162 випадки тиску на журналістів в анексованому Росією Криму

Вона уточнила, що до статистики увійшли кримінальні переслідування, викрадення журналістів, адміністративні протоколи, обшуки приміщень та погрози в Інтернеті. На її думку, на даний момент у Криму «не залишилося місця для вільної журналістики та свободи слова».

У листопаді 2023 року правозахисна організація «КримSOS» у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів оприлюднила список кримських журналістів, які з 2014 року зазнали або зазнають кримінальних переслідувань з боку РФ. З 19 журналістів, які потрапили до списку, 16 досі перебувають у місцях позбавлення волі. Серед опублікованих у списку переслідуваних журналістів більшість співпрацювала з Крим.Реалії. Перший у списку – позаштатний журналіст Крим.Реалії Владислав Єсипенко.
 

Ще на цю тему