Південна Корея готова виробляти в Румунії БМП Redback для заміни копії БМП-1 там же, де мають робити і САУ K9

20:20 24.10.2024

Завдяки системній співпраці Румунія виявилась привабливим клієнтом для Південної Кореї в плані поставок озброєнь.

Аби отримати контракт від румунської сторони на поставку 298 бойових машин піхоти в рамках програми MLI вартістю 2,99 мільярдів євро, Південна Корея готова організувати виробництво БМП Redback на потужностях румунського ОПК, пише Defense Express.

З технологічної точки зору це цілком реалістичний крок, тим більш, що Redback має багато таких же конструктивних елементів, як і наприклад САУ K9, контракт на які Румунія вже уклала. І це в свою чергу означає, що виробництво бойових машин піхоти Redback можна буде організувати на тих же потужностях, де мають виробляти ці самі K9 для румунської армії.

Таку перспективу, як пише профільний румунський портал Defense Romania, під час виступу для подкасту цього видання окреслив заступник міністра оборони Південної Кореї Сунь Іль. Далі цілком доречним буде навести слова південнокорейського високопосадовця, які заодно більш наочно покажуть інтерес Південної Кореї у пропозиції виробляти БМП Redback на румунських потужностях.

"К9 – це уже укладений контракт, і це може привести ще до однієї співпраці – по машинам Redback, яка використовує деякі елементи із шасі і також інші системи, подібні до К9. Це означатиме, що вам не буде потрібно інвестувати в додаткові виробничі потужності.

І як тільки завод К9 буде збудований в Румунії, ви зможете використовувати ту ж виробничу лінію для Redback. Так ви зможете зекономити час, гроші та бюджет, щоб виробляти більше".

При цьому заступник міністра оборони Південної Кореї підкреслив, що можливе розгортання виробництва бойових машин піхоти Redback в Румунії могло би відбуватись поступово.

Тобто спочатку відбулась би загальна передача технологій, слідом на румунських потужностях могли би виготовлятись окремі елементи до цих БМП, ну а вже наступним етапом могла би відбутись організація повного циклу виробництва цих бронемашин в Румунії.

При цьому південнокорейський високопосадовець підкреслив, що "таким чином ви будете підключені до системи К9", очевидно натякаючи на те, що Південна Корея пропонує своїм клієнтам не просто зразки озброєння, але й своєрідну "екосистему", в рамках якої відбуватиметься їх виробництво та подальше застосування на полі бою.

Видання Defense Express вважає за потрібне підкреслити, що Південна Корея вважає Румунію привабливим клієнтом для поставок озброєння саме за рахунок того, що сама румунська сторона демонструє системний інтерес та зусилля до купівлі південнокорейських зразків озброєння, як наприклад не тільки уже законтрактовані САУ K9 та ПЗРК Chiron, але й також танки К2 у перспективі.

Тим більш варто відмітити, що Південна Корея сама уже не вперше пропонує Румунії свої БМП Redback. Раніше, на початку жовтня 2024 року, ми вже розповідали про те, що Румунія уже півроку думає над заміною копії БМП-1, і тут Південна Корея сама зробила цікаву пропозицію.