Військовий інститут під Москвою розширює радянську біолабораторію – WP

19:30 26.10.2024

Упродовж останніх двох років російські військові в закритому містечку під Сергієвим Посадом у Підмосков'ї розширюють радянську біолабораторію.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на аналіз супутникових знімків, пише Радіо Свобода.

Новий комплекс будівель площею понад 23 тисячі квадратних метрів будують на території закритого військового містечка Сергіїв Посад-6. Там розташований науково-дослідний інститут міністерства оборони.

The Washington Post пише, що деякі нові будівлі мають ознаки біолабораторій для роботи з патогенами. Активність на об’єкті супутники зафіксували за кілька місяців після початку повномасштабної війни Росії проти України.

Газета стверджує, що об’єкт має високий ступінь захисту. На це вказують десятки установок для фільтрації повітря на даху, підземна інфраструктура, підвищені заходи безпеки та планування. За словами співрозмовників видання, на території можливої лабораторії також є електростанція.

Аналітики американської розвідки дійшли висновку, що на об’єкті, ймовірно, все ще зберігаються заморожені колекції вірусів, які вивчалися та тестувалися за радянських часів, пише The Washington Post.

Протигаз на військовій машині на блокпосту українських військовослужбовців біля Лисичанська у травні 2022 року 

У військовому містечку Сергіїв Посад-6 розташований 48-й Центральний науково-дослідний інститут міністерства оборони Росії. Офіційно НДІ розробляє засоби медичного захисту від особливо небезпечних інфекцій для армії та населення. За словами офіційних осіб, у лабораторіях ведеться вивчення смертельних мікробів з метою зміцнення захисту країни від біотероризму та майбутніх пандемій.

Із травня проти інституту запроваджені санкції США. Вашингтон вважає його причетним до розробок хімічної та біологічної зброї. НДІ також підозрюють у сприянні у виробництві хімічної зброї, використаної у 2018 році під час замаху на колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку.

У травні США та їхні союзники звинуватили Росію у використанні хімічної зброї у війні проти України. Тоді ж США запровадили санкції у зв’язку з можливим порушенням Росією конвенції про заборону хімічної зброї.

Держдепартамент дійшов висновку, що Росія використала отруйну речовину хлорпікрин проти українських військових. Ця речовина включена до чорного списку Організації із заборони хімічної зброї. У повідомленні Держдепартаменту також говорилося, що російські війська використовують і аналогічні за своїми властивостями подразливі речовини, які зазвичай використовуються поліцією для розгону демонстрацій.

Влада Росії відкидала ці звинувачення, як і твердження про використання хлорпікрину та інших хімікатів проти України. У Москві неодноразово заявляли, що Київ готує провокацію, щоб звинуватити Росію у використанні хімічної зброї на фронті.
 

Теми:

Ще на цю тему