У школах окупованого Криму українською мовою навчається 0,2% від усіх учнів 

12:40 28.10.2024

У школах Криму українською мовою навчається 249 дітей, що становить 0,2% усіх учнів на Кримському півострові. 

Про це у День української писемності та мови повідомило Представництво президента України в АРК, пише Крим.Реалії.

У відомстві нагадали, що перед анексією Криму на півострові навчалося українською мовою 13 589 дітей.

«У 2018/2019 навчальному році за результатом моніторингу відкритих джерел інформації держави-окупанта у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим українською мовою навчалося 249 учнів, або 0,2% від загальної кількості», – йдеться у повідомленні відомства, яке опубліковане у телеграм-каналі.

У Представництві президента України в АРК заявили, що РФ «використовує освіту на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як засіб асиміляції населення, створюючи умови, за яких навчання у закладах освіти здійснюється переважно російською мовою».

Раніше Amnesty International повідомляла, що українські вчителі на окупованих Росією територіях зіткнулися з вибором – тікати з дому або викладати навчальну програму, що ґрунтується на російській державній пропаганді.

У червні правозахисники з Human Rights Watch заявили, що російська окупаційна влада забороняє українську мову та навчальну програму, нав'язує російську систему освіти, поширює антиукраїнську пропаганду та впроваджує російську мову викладання у навчальних закладах на окупованих Росією територіях України.

В оприлюдненому звіті організації «Навчання в окупації: примусова русифікація системи освіти на окупованих територіях України» задокументовано порушення РФ норм міжнародного права щодо права на освіту на раніше окупованих територіях Харківської області та інших регіонів України, що залишаються під російською окупацією.

За оцінками українських експертів, на окупованих Росією територіях досі перебуває близько мільйона українських дітей шкільного віку. За даними, отриманими Human Rights Watch від Міністерства освіти і науки України, понад 62 400 дітей на окупованих територіях продовжують здобувати освіту в українських загальноосвітніх навчальних закладах дистанційно.
 

Ще на цю тему